Завршена санација депоније Стањевине: Остварена уштеда од скоро пет милиона динара

Завршена санација депоније Стањевине: Остварена уштеда од скоро пет милиона динара

Пројекат санације несанитарне депоније Стањевине је завршен уз значајну уштеду средстава, и првобитно планираних, а и касније опредељених. Ово, по речима надлежних, значи да је санација урађена по свим процедурама које ће заштитити здравље и безбедност грађана и грађанки. У релативно кратком временском року, решен је вишедеценијски проблем општине Пријепоље, али и целе Србије.

Радови на санацији затворене депоније Стањевине, који су уговорени крајем фебруара ове године, званично су завршени 6. октобра. Тиме је, како је у више наврата оцењено, решен највећи еколошки проблем града, региона, али и државе, који је постајао више од две деценије.

Уговором је предвиђен износ од 39,200,000 динара, али важно је истаћи да је потрошено 34,500,000 динара, што је уштеда од око 4,800,000 динара. У првом моменту није се могло проценити која је то површина која ће бити прекривена геосинтетичком глином, непропусном фолијом јер су то најскупљи материјали који се нису утрошили у мери која је предвиђена предмером и предрачуном радова – каже Есад Хоџић, заменик председника Општине Пријепоље у оставци.

Иако је првобитним пројектом, који је процењен на 135 милиона динара, било предвиђено измештање дела отпада на другу локацију, од тога се одустало, а према Хоџићевим речима, све друго што је било тада планирано, у смислу безбедности и заштите животне средине и грађана, је испоштовано. Количине утрошеног материјала најбоље говоре о озбиљности изведених радова.

Овде је уграђено преко десет метара кубних различитих врста материјала. Прикупљено је око 5.5 кубика смећа, зазелењено око 4.000 квадрата, посађено више од 300 туја, урађено 13 биотрнова, изграђене 2 капије…Веома озбиљан посао, урађен са мало новца.

Према договору Министарства заштите животне средине, ЈВП “Србијавода” и Општине Пријепоље на десној обали Лима, испод досадашње депоније требало би да буде изграђена обалоутврда.

Обалоутврда је планирана у дужини од око 500 метара. Имам информацију из “Србијавода” да се ради пројекат за грађевинску дозволу, што би требало да значи да је пројекат при самом крају и да су добијене све дозволе и сагласности.

Затварањем и санацијом Стањевина Општина Пријепоље је решила свој највећи проблем, али на стварању здравије и чистије животне средине у региону има још много да се ради.

Од тог дана када смо се договарали прошле јесени, све иде по плану. Практично, завршетком трансфер станице “Бањица” стварају се услови да се иде према ужичкој депонији “Дубоко”, која је у фази проширења јер су добили значајна средства.

Комунални отпад са територије општине Пријепоље већ скоро годину дана се одлаже на прибојску депонију “Дубоки Поток” у Друглићима, коју користи и општина Нова Варош. Тек са затварањем ове депоније, која је свакодневно у пламену и диму, и пуштањем у рад трансфер станице Бањица, проблем одлагања комуналног отпада би требало да буде дугорочно решен.

Подели на мрежама

Повезани чланци