Због пандемије у пластеницима Љубисава Гојаковића ове године само расад

Због пандемије у пластеницима Љубисава Гојаковића ове године само расад

Ванредно стање, уведено прошле године због пандемије корона вируса, затварање угоститељских објеката и пијаца, које је трајало неко време, нанело је велике штете повртарима у 2020. години. Пропале су велике количине раног поврћа, које се узгаја у пластеницима, а цена других култура била је лошија него 2019. године. Због тога се Љубисав Гојаковић из Гробница овог пролећа у потпуности посветио производњи расада, а шансу за сигурнији пласман поврћа види у производњи зимнице.

Поучен прошлогодишњим искуством, када велики број повртара није могао да прода ране културе узгајене у пластеницима због затварања угоститељских објеката и зелених пијаца, Љубисав Гојаковић се ове године у потпуности окренуо производњи расада.

Тренутно се у пластеницима налази расад паприке, парадајза и краставца. Мало су вреенски услови били лоши, био је велики мраз, тако да још увек немамо расад за продају,а ли ће продаја кренути за неких десетак дана. Надам се да ће се пресада куповати, јер много је људи остало без посла па се надам да ће се многи вратити селу и садити поврће – каже пољопривредни произвођач из Гробница Љубисав Гојаковић.

Љубисав расад производи већ дужи низ година. У пластеницима се налази више пољопривредних култура јер, каже, не може се ослонити само на једну, којој може да буде лошија цена. Шансу за сигурније улагање види и у прозводњи зимнице.

Нада се да се неће поновити прошла година. На затварање почетком године надовезала се сезона са лошом ценом већине пољопривредних култура.

Кад упоредимо претпрошлу годину, када није била пандемије, краставац је био 80 динара, парадајз је излазио и до 150 динара. Прошле године краставац се могао купити и за 30 динара, парадјз је био сишао на 50-60 динара. Једино цена паприке није била лоша. Ја сам бацио сигурно 10 тона краставца, јер нисам могао да продам, углавном зато што нису радили кетеринзи и ресторани – истиче Гојаковић.

Гојаковић је зимницу производио заједно са породицом, на традиционалан начин. Каже да су муштерије пропазнале квалитет и тражиле нове количине, али није могао да произведе потребну довољно. То ће ове године покушати да реши уласком у партнерство са другим произвођачима, да би заједничким снагама покушали да одговоре захтевима тржишта.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци