Жене из Пријепоља у посети Удружењу “Сачувајмо село” у Прибоју

Жене из Пријепоља у посети Удружењу “Сачувајмо село” у Прибоју

Жене из Пријепоља, у организацији Удружења Форум жена Пријепоља, посетиле су прибојско Удружење “Сачувајмо село”, како би се упознале са њиховим радом и резултатима које су постигли у области економског оснаживање жена на селу. Умрежавање жена из Прибоја и заједнички наступ на тржишту, модел су који би Пријепољке радо пресликале и у свом месту.

Пољопривреднице, незпослене жене и представнице удружења из Пријепоља, посетиле су прибојско удружење “Сачувајмо село” на две локације. Удружење које постоји од 2012. године, а које је, на иницијативу Малине Станојевић, основало пет жена, нема свој простор, па су жене из Пријепоља прво дочекане у кући једне од чланица, где је смештен део опреме који су набавиле кроз разне пројекте. Несебично су са гошћама поделиле своја искуства од оснивања, од првих пројеката, до тога да данас важе за удружење које се у целој Србији помиње као пример добре праксе. Инспирисане и ојачане искуством Прибојки, и жене из Пријепоља су изразиле жељу и интересовање за сличним удруживањем.

Верица Дучић из Карошевина каже да је за сваку похвалу то што је Малина урадила са својим женама и да би волела да тако нешто заживи и у Пријепољу, да неко подстакне жене да удруживање.

Удруживање би женама значило много, сигурно би обезбедило какав – такав прилив новца – сматра Лидија Ћуковић из Голочевине.

Активности прибојског удружења преко друштвених мрежа пратила је више од годину дана и председница недавно основаног пријепољског Удружења “Каменогорке”.

Сада сам имала могућност да лично разговарам и видим својим очима што је сасвим друга прича. Доста је урађено, а Малини сам много захвална што је са нама искрено разговарала о свему, не само о лепом већ и о проблемима које свака организација на почетку има. Добила сам инспирацију за неке подухвате, подвиге и надам се да ћемо сарађивати – истакла је Ирина Глушчевић из Удружења “Каменогорке”.

У оквиру 27 пројеката које је спровело, Удружење “Сачувајмо село Прибој” је, између осталог, набавило опрему вредну више од 200.000 евра.

Само смо добили 22 пластеника, а сада очекујемо још три. Опрему за прераду, пећ за печење паприке, комплет три казана за прављење ајвара, опрему за цеђење воћа и за сокове – набраја Малина Станојевић, председница Удружења “Сачувајмо село”.

Нада Несторовић додаје да су жене прошле бројне едукације, а све које раде зимницу и производе могу да допринесу свом кућном буџету.

Размена идеја, знања и искустава између жена две суседне општине, коју је иницирало удружење Форум жена Пријепоља, које годинама ради на економском оснаживању жена, био је добар потез за даљи развој делатности којима се жене баве.

Одакле ми да знамо ако немамо никога, да нас посаветује, да нас упути одакле да почнемо – истиче Верица.

Иако су остварени значајни резултати и иако је Удружење “Сачувајмо село” препознато по свом раду у целој Србији, па и шире, председница, која је гошћама показала своје имање и пластенике и производе, сматра да увек може и мора боље.

Наш је циљ да се у сваком селу осети наша активност. У ком смислу? Да имају опрему, да то што раде, раде на лакши начин, да имају пласман и да у свим месним заједницама постоји тим жена који ће да вуче напред целу месну заједницу – закључује Малина.

Посета жена из Пријепоља суседној прибојској општини и удружењу “Сачувајмо село” организована је у оквиру пројекта Економско оснаживање жена на селу, који је подржало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у оквиру програма Спровођење антидискриминационих политика за 2021. годину.

Подели на мрежама

Повезани чланци