Жене на селу изложеније насиљу – сарадња институција и невладиног сектора кључна у заштити од насиља

Жене на селу изложеније насиљу – сарадња институција и невладиног сектора кључна у заштити од насиља

Неадекватан одговор институција на насиље над женама је један од честих разлога због којих се насиље не смањује, али и долази до фаталних исхода. Због тога је од круцијалне важности добра сарадња и умреженост између надлежних институција, које ће жени која трпи насиље пружити заштиту – речено је на округлом столу „Насиље над женама – безбедност жена на селу“ који је Форум жена Пријепоља организовао уз подршку UN Women.

На округлом столу презентован је рад женских организација цивилног сектора и институција у борби против насиља над женама са циљем да проблеме са којима се суочавају жене на селу учинимо видљивијим.

У посебном ризику од насиља су жене на селу. Велики број њих остаје у насилној заједници због тога што су економски зависне од насилника, зато што их патријархална култура учи да ћуте и трпе, да је срамота проговорити о насиљу. Kроз активности у оквиру пројекта Унапређење безбедности жена на селу Златиборског округа, који су подржали UN Women и Норвешка амбасада, унапређујемо информисаност жена на селу, директно кроз састанке у сеоским месним заједницама, али и путем телевизије, медија који највише прате. Поред оснаживања жена на селу да препознају и пријаве насиље, желимо да пошаљемо поруку и целој заједници да нико не треба да окреће главу од насиља, то није приватна ствар, већ озбиљан друштвени проблем. Kада насиље буде пријављено, важно је да институције адекватно одреагују, како би жени обезбедиле заштиту, а починиоца озбиљно санкционисале – навела је координаторка пројекта Безбедност жена на селу у Златиборском округу Алдина Салкановић.

Да су жене на селу изложеније насиљу, потврђују и представнице удружења жена на селу.

Циљ нашег удружења је да побољшамо положај жена на селу, односно Каменој Гори, јер живот у овом селу тренутно личи на борбу за опстанак. Кроз учешће у различитим пројектима покушавамо да побољшамо финансијску ситуацију и економску независност жена. Насиље постоји, али се крије и прећуткује, жена живи по принципу „ћути и трпи“, али насиље не јењава. Зато апелујем на све жене да пријаве насиље, али и на комшије који примете насиље да пријаве бар анонимно – каже председница удружења „Каменогорке“ Ирина Глушчевић.

Након усвајања новог Закона о спречавању насиља у породици, број пријављених случајева се повећао, кажу у Центру за социјални рад Ужице, који помоћ и подршку женама које су преживеле насиље пружају и кроз рад Саветовалишта за породицу, а од следеће године на превенцији насиља радиће и са починиоцима насиља.

Оно што смо приметили као велики проблем у досадашњем раду је да се сви баве жртвама, а нико се не бави насилником. Ако се не ради са њим, насилник ће поновити насиље, ма колико се трудили око жртве, нећемо јој много помоћи. Овај пут ћемо у оквиру Саветовалишта саставити групу од починилаца насиља и са њима ће радити терапеути шест до седам месеци по програму заштите од насиља – наводи психолог и супервизор у Центру за социјални рад Ужице Радисав Тасић.  

На округлом столу поручено је да само заједничким деловањем целог друштва, образовног система, здравства, судства, тужилаштва, полиције, центара за социјални рад, невладиних организација и медија може доћи до смањења црне бројке фемицида, повећања броја пријављених случајева насиља и допринети искорењивању овог друштвеног феномена.

Подели на мрежама

Повезани чланци